Kesäretki Tampereelle 6.8.2022

Kesäretken aamuinen matka aloitettiin sateen uhka yllämme. Edellisenä iltana ja yönä oli satanut jopa kymmeniä millimetrejä vettä. Pelko oli turha sillä loppujen lopuksi koko päivä mentiin ihan suituisan sään vallitessa. Ensimmäinen jaloittelu- ja kahvitauko pidettiin Tei-Tuvalla Ikaalisissa, olihan härmäläiset saanet istua bussissa jo yli kaksi tuntia.

Retken opastettu osuus aloiteettiin Kalevankankaan hautausmaalta Tampereelta. Siellä kenraalimajuri Kalervo Sipi odotteli portilla valmiina kertomaan vapaussodan taisteluista tällä, silloin niin verisellä harjanteella. Taisteluista on jäänyt jälkiä, mitkä on nähtävillä vielä tänäkin päivänä muutamissa hautakivissä. Matkalla kohti vapaussoturien patsasta, Sipi osoitti muutamien kuuluisien henkilöiden hautapaikkoja.

Vapaussoturien sankaripatsaalle yhdistyksemme laski seppeleen. Seppeleenlaskussa mukana olivat Erkki J. Hautala ja Veli Suvanto.

Kävelyosuus jatkui kohti sankarihautausmaata ja matkan varrelle osui muutamia muita muistomerkkejä ikävistä tapahtumista: Elokuvateatteri Imatran tuhoisa tulipalo vuonna 1927 missä kuoli 27 ihmistä ja höyrylaiva Kurun uppoaminen vuonna 1929 joka puolestaa vei lähes 140 ihmisen hengen.

Matkan varrelta Kalervo Sipi osoitti myös muutamien Mannerheim ristin ritarien hautakiviä. Kalevankankaan hautausmaalla ritareita on 6, heistä kenraalimajuri Aaro Pajari (6) ja Hans Wind (116) ovat jopa kahden ristin ritareita. Muut ritarit ovat: Tauno Iisalo (168), Jorma Karhunen (92), Unto Oksala (122) ja Kauno Turkka (126).

Matkalla takaisin bussille, matkan varrelle vierailtiin vakaumuksensa puolesta henkensä antaneiden hautamuistomerkillä. Samaan kohtaan on haudattuna joukoittain punaisia vankeja ja taistelijoita.

Kalevantien pohjoispuolella näimme kerrostaloalueen mihin Kalevankankaan vankileiri aikoinaan pystytettiin Venäjän armeijan vanhalle kasarmialueelle. Kasarmialuen oli ympäröitynä piikkilanka-aidoilla.

Bussimatka jatkui Näsikaliolle missä Kalervo Sipi kertoi Näsilinnan taistelusta. Erik Melinin johtama 212 miehen vahvuinen valkoisten komppania, onnistui 3. huhtikuuta 1918 ylittämään vaivihkaa Tammerkosken, ohittamaan punaisten puolustuslinjan ja etenemään keskikaupungin halki Näsikalliolle. Komppania valtasi punaisilta Näsilinnan rakennuksen ja piti sitä hallussaan päivän, kunnes joutui perääntymään yön turvin Näsijärven jään yli. Melinin komppanian iskuretkestä on tehty myös Taistelu Näsilinnasta 1918 niminen elokuva.

Näsilinnaan tutustuimme sekä ulkoa että sisältä. Puistoalueelta löytyi myös muuta kuvattava, kuten Suomen sodan aikaisten Rothin ja Spoofin sissien muistomerkki.

Loppupäivä vietettiinkin sitten museokeskus Vabriikissa nauttien lounasta sekä tutustuen sen moniin pysyviin ja vaihtuviin näyttelyihin. Tampere 1918 -osasto kuului luonnollisesti matkamme aiheeseen.

Kalervo Sipille luovutettiin “kauhavalainen”, nimikaiverruksilla varustettuna. “… Eikä Kauhavan rauta ruostu.”


KUTSU:

Yhdistyksemme historiaretket vapaussodan Hämeen rintamaan tutustuen ovat edenneet nyt kolmanteen vaiheeseen. Vuonna 2019 tutustuimme Virrat-Ruovesi-Vilppula alueen kohteisiin. Vuonna 2021 matkasimme Länkipohjasta Tampereen porteille. Tämänkertainen retkemme on kronologinen jatko edellisiin ja nyt tutustumme Tampereen taisteluun, mikä käytiin maalis-, huhtikuussa 1918. Retki tehdään päiväretkenä lauantaina 6.8.2022.

Matkan ohjelma: Aamulla keräämme retkeläiset linja-autoon ja suuntaamme kohti Tamperetta. Puolessa välissä matkaa teemme omakustanteisen, pullakahvin mittaisen tauon joko Parkanon Shellillä tai sitten Tei-Tuvalla. Tampereella linja-automme mukaan liittyy Vapaussodan Perinneliiton puheenjohtaja, kenraalimajuri Kalervo Sipi ja hän toimii historiaoppaanamme koko aamupäivän ajan. Kuljemme linja-autolla eri kohteissa.

Kenraalimajuri Kalervo Sipi
Kesäretken kohteet kartalla. Punaiseksi ympyröidyissä kohdiissa jalkaudutaan.
Tampere-1918-Kohdeluettelo

Alustavan kohdeluettelon voit ladata itsellesi TÄSTÄ.

Iltäpäiväksi ajamme museokeskus Vapriikkiin. Vapriikin alueella sijaitsevassa museoravintola Valssissa nautimme matkan hintaan sisältyvän lounaan. Lounaan jälkeen on noin parisen tuntia aikaa tutustua museokeskuksessa oleviin, useisiin eri museoihin. Eri museoita/näyttelyjä siellä on 14 kappaletta: muun muassa Tampere 1918, Jääkiekkomuseo, Postimuseo, Luonnontieteellinen museo, Kivimuseo, Tampere liekeissä-näyttely. Kotimatkamme voimme aloittaa n. klo 16-17 paikkeilla. Paluumatkalla pidämme myös yhden kahvitauon.

Linja-automme tulee aamulla kulkemaan reittiä:

  • Alahärmä Halpa-Halli klo 6.00
  • Kauhava Pernaan risteys klo 6.15
  • Shell Lapua Tamppari klo 6.30
  • Seinäjoki ABC klo 6.55
  • Jalastuuli klo 7.30
  • Tampere klo 10.00

Matkan hinta on 50 €, sisältäen bussikuljetuksen, oppaan sekä ruokailun. Matkalla pidämme kaksi omakustanteista kahvitaukoa. Mukaan otetaan 50 jäsentämme ilmoittautumisjärjestyksessä.

Matkalle ilmoittautuminen tapahtuu matkakoordinaattorin sähköpostiin: harri.ylirahnasto(at)gmail.com

Ilmoittautumisen yhteydessä ilmoita matkaanlähtijän nimi ja puhelinnumero, mistä nouset linja-auton kyytiin sekä samalla myös mahdolliset ruoka-ainerajoitteet. Ilmoittautumisia on tullut jo hyvin vastaan, joten kannattaa toimia nopeasti.

Tervetuloa matkalle mukaan!