Kirjat

Myynnissä olevat painotuotteet joilla samalla tuette yhdistyksen toimintaa.
Kaikkia seuraavia painotuotteita voitte tilata suoraan yhdistyksen puheenjohtajalta sähköpostitse osoitteesta tapani.tikkala(at)netikka.fi

Mahdollinen toimituskulu 10 € /kirja, useamman kirjan toimituskulu painon mukaan.


TUOMAS HOPPU : TAMPEREEN TAISTELUISTA PÄLKÄNEELLE JA HAUHOLLE – ETELÄ-POHJANMAAN ENSIMMÄINEN RESERVIPATALJOONA VAPAUSSODASSA

NYT MYYNNISSÄ.

HINTA: 20 €

Kirjailija: Tuomas Hoppu
Kustantaja: Vapaussodan ja Itsenäisyyden E-P:n Perinneyhdistys ry
Kieli: Suomi
Sivumäärä: 192 sivua
Asu: Kovakantinen kirja
Julkaisuvuosi: 2020

Kirja käsittelee Etelä-Pohjanmaan I reservipataljoonan vaiheita vapaussodassa. Pataljoonan miehistössä oli eniten miehiä Kauhajoelta ja Ilmajoelta, mutta runsaslukuisesti myös Ylistarosta, Ylihärmästä, Jalasjärveltä, Peräseinäjoelta, Kuortaneelta, Seinäjoelta, Nurmosta ja Lehtimäeltä. Kirjan lopussa on DI Aarne Korpi-Kyynyn laatimat miehistöluettelot.

Pataljoona kulki Vilppulasta Tamperetta kohti etenevien valkoisten joukkojen jäljessä. Sitä ei ollut ehditty mainittavasti kouluttaa, kun se joutui maaliskuun lopulla Messukylän ja Tampereen raskaisiin taisteluihin. Tampereen valtauksen jälkeen pataljoona siirrettiin Pälkäneen – Hauhon rintamalle, jossa sillä oli edessään vielä kaksi ankaraa taistelua. Vain hieman yli kuukauden kestäneen sotaretken aikana pataljoonasta oli kaatunut tai haavoittunut kuolettavasti 90 miestä.

Tuomas Hopun kommentit kirjasta vois katsoa ja kuunnella TÄSTÄ.


TUOMAS HOPPU : ASEVELVOLLISTEN VAPAUSSOTA


Kirjailija: Tuomas Hoppu
Kustantaja: Vapaussodan ja Itsenäisyyden E-P:n Perinneyhdistys ry
Kieli: Suomi
Sivumäärä: 186
Asu: Kovakantinen kirja
Julkaisuvuosi: 2017

HINTA: 20 €

MUUTAMA KAPPALE JÄLJELLÄ.

Helmikuussa 1918 senaatti ilmoitti vuoden 1878 asevelvollisuuslain olevan voimassa. Lain perusteella ryhdyttiin kutsumaan miehiä sotilaskoulutukseen heti, kun kouluttajiksi tarvittavat jääkärit olivat saapuneet. Etelä- ja Keski-Pohjanmaan asevelvollisista muodostettu 1. Jääkärirykmentin III pataljoona sai moninaisten vaiheiden jälkeen lopulliseksi koulutuspaikakseen Kristiinankaupungin. Komentajaksi määrättiin jääkärikapteeni Eric Schauman, jonka vuoksi joukkoa on kutsuttu Schaumanin pataljoonaksi tai Keski-Pohjanmaan jääkäripataljoonaksi.

Pikaisesti koulutetun pataljoonan luotettavuutta taistelutilanteessa epäili sen oma päällystökin, mutta silti valkoisten rintamajohto heitti joukon heti ensimmäisessä taistelussa Tampereella ratkaiseviin paikkoihin. Pataljoona kesti tulikasteensa hienosti, vaikka kärsikin raskaita tappioita katutaisteluissa ja ennen kaikkea Näsilinnan valtauksessa. Karjalan rintamalle siirrettynä pataljoona taisteli ensin Kämärän kylässä ja asemalla, kunnes sille annettiin jälleen ensiarvoisen tärkeä tehtävä. Sen tuli murtaa punaisten rintama Viipurin esikaupungeissa. Tästäkin tehtävästä Schaumanin pataljoona selviytyi kunniakkaasti.

Kirja-arvosteluun pääset tästä.


TUOMAS HOPPU : POHJANMAAN LAKEUKSILTA HÄMEEN SYDÄNMAILLE

Kirjailija: Tuomas Hoppu
Kustantaja: Vapaussodan ja Itsenäisyyden E-P:n Perinneyhdistys ry
Kieli: Suomi
Sivumäärä: 176
Asu: Kovakantinen kirja
Julkaisuvuosi: 2017

LOPPUUNMYYTY

Vapaussodan 1918 alussa Etelä-Pohjanmaalla perustettiin valkoiseen armeijaan värvättyjä pataljoonia, joista yhden muodostamispaikaksi tuli Kristiinankaupunki. Kristiinan pataljoonan nimellä tunnettu Etelä- ja Keski-Pohjanmaan vapaaehtoisista muodostettu krenatööripataljoona

taisteli vapaussotansa Satakunnan ja Hämeen rintamilla. Parin kuukauden aikana pataljoonan sotaretki kulki reittiä Merikarvia-Ahlainen- Kankaanpää-Lavia-Suodenniemi-Hämeenkyrö-Suoniemi-

Mouhijärvi-Karkku-Pirkkala-Tampere-Lempäälä-Akaa-Sääksmäki-Pälkäne-Luopioinen-Tuulos-Koski-Lammi.

Pohjanmaan lakeuksilta Hämeen sydänmaille -teos kertoo eloisasti krenatööripataljoonan sotilaiden arjesta: taisteluista ja uuvuttavista marsseista, nälästä ja vilusta sekä koko tunteiden kirjosta sodan keskellä. Kertomus rakentuu pitkälti sodan kokeneiden miesten muistelmiin ja alkuperäiseen asiakirja-aineistoon. Teoksen lopussa on komppanioittain järjestetty miehistöluettelo Kristiinan pataljoonan miehistöstä.


JUHA LEVONEN : MANNERHEIM TAITEILIJOIDEN KUVAAMANA

Kirjailija: Juha Levonen
Kustantaja: Juha Levonen
Kieli: Suomi
Sivumäärä: 129
Asu: Kovakantinen kirja
Julkaisuvuosi: 2018

HINTA: 15 €

Kirjan takakannesta:

Tämä kirja kuvaa Mannerheimistä tehtyä suurta määrää erilaisia taideteoksia, osa todella taidokkaita, osa harrastajamaisia. Maalaukset eivät ole mukana. Kaikki työt kertovat suuresta kiinnostuksesta ja arvostuksesta Mannerheimia kohtaan. Teos ei tietenkään ole täydellinen, mutta antaa toivottavasti hyvän kuvan aiheen laajuudesta.

Metsänhoitaja Juha Levonen (s.1949) on harrastanut Mannerheim-keräilyä lähes 30 vuotta. Hän on ollut mukana rakentamassa Mannerheim-aiheisia näyttelyjä sekä pitänyt monia Mannerheimiin liittyviä esitelmiä. Kirja on omakustanne ja vaatimaton kunnianosoitus Mannerheimille sekä sotiemme veteraaneille ja lotille.