Auvo Maunula Mannerheim-ristin ritariksi 80 vuotta sitten

“Taivas on yllämme, ja allamme maa, tuho uhkaa kattaa maamme, sinne kotkan silmä suunnan saa, missä haaskalinnut laahustaa. Pyhä käsky on, pyhä ehdoton: Kotimaatasi miehenä puolla, ja kun hetki lyö ja on tehty työ, hyvä kotkan on korkealla kuolla.”

Näin lausui Matti Koivunen Auvo Maunulan ritarijuhlassa Seinäjoen valtuustosalissa. Hän oli nuorena sotilaspoikana laskemassa havuseppeltä Auvo Maunulan arkun päälle. Juuri ennen omaa suoritustaan Auvon pojat lausuivat nämä liikuttavat sanat isälleen.

Mutta palataan juhlapäivän alkuun. Ritarijuhlapäivä aloitettiin seppeleenlaskutilaisuudella Auvon haudan äärellä, Törnävän sankarihautausmaalla. Havuseppeleitä oli laskemassa Maunulan suku, ilmavoimat, Mannerheim-ristin ritarien säätiö ja Vapaussotiemme Lakeuden Perinneyhdistys ry. Vapaussodan perinneliiton puheenjohtaja Tapani Tikkala kertoi Auvon kohtalokkaasta lennosta sekä hänen hautajaisistaan vuonna 1944.

Muistolaatan paljastustilaisuus pidettiin vanhan Marttilan koulun pihamaalla. Laatta on kiinnitetty ulkoseinään, paikalle minkä yläpuolella olevissa huoneissa Auvon koti aikoinaan sijaitsi. Pihamaan sulkunauhoista huolimatta, laatan eteen oli päässyt pysäköimään auto, mikä hieman häiritsi näkyvyyttä estradille. Laatan päällä ollut kangas otettiin pois tasan kello 12.00 kun Satakunnan lennoston ilmataistelukeskuksen Hornet-hävittäjä suoritti ylilennon paikan yli. Ylilento tapahtui sekunnilleen oikeaan aikaan. Muistolaatan vieressä airuina olivat Auvon pojanpojat: Reijo Maunulan pojat Mika ja Timo sekä Anteron poika Olli-Pekka.

Laivaston vaskikvintetti esitti Jääkärimarssin. Tapani Tikkalan alustuksen jälkeen paljastuspuheen piti Mannerheim ristin ritarien säätiön toimitusjohtaja, everstiluutnantti Pekka Kouri. Ilmavoimien tervehdyksen tilaisuuteen toi Satakunnan lennoston komentaja Mika Kulkas. Laivaston vaskikvintetin esitys, Heikki Klemetin sävellys Sankarimarssi päätti tämän tilaisuuden.

Laivaston vaskikvintetti esitti Jääkärimarssin. Tapani Tikkalan alustuksen jälkeen paljastuspuheen piti Mannerheim ristin ritarien säätiön toimitusjohtaja, everstiluutnantti Pekka Kouri. Ilmavoimien tervehdyksen tilaisuuteen toi Satakunnan lennoston komentaja Mika Kulkas. Laivaston vaskikvintetin esitys, Heikki Klemetin sävellys Sankarimarssi päätti tämän tilaisuuden.

Valtuustosalin ritarijuhlassa Tapani Tikkala hoiti tilaisuuden juonnon ja laivaston vaskikvintetti musiikin. Omaisten puheenvuoron käytti Auvo Maunulan veljenpoika Hannu Maunula tutustuttamalla yleisön Auvon henkilökuvaan, värikkäällä kerronnallaan.

Tervehdykset tilaisuuteen toivat: Seinäjoen kaupungin puolesta kaupunginhallituksen puheenjohtaja Paula Risikko ja Ilmavoimien esikunnan puolesta esikuntapäällikkö, prikaatinkenraali Timo Herranen. Ritarijuhla päätössanat lausui Auvo Maunulan pojanpoika Olli-Pekka Maunula.

Juhlan aikana saatiin yllättäen tietää paikalla olevan henkilön, Matti Koivunen, joka aikoinaan, nuorena sotilaspoikana laski havuseppeleen Auvon arkulle. Hän myös käytti lyhyen puheenvuoron ja lausui nämä tämän kirjoituksen alussa olleet liikuttavat sanat. Tämä lyhyt puheenvuoro muodostuikin varsinaiseksi kruunuksi koko tilaisuuden päälle.

Matti Koivunen

Ritarijuhlan jälkeen Maunulan suku kävi yhdessä Vapaussotiemme Lakeuden Perinneyhdistys ry:n hallituksen kanssa katsomassa Suojeluskunta ja Lotta-Svärd -museon alasaliin kiinnitettyä muistolaattaa. Tässä laatassa on merkittynä merkittäviä vuosilukuja Auvon elämän varrelta.

JUHLAPÄIVÄN VIDEOTALLENNE:

(Kuvat ja teksti: Jari Asu)


KUTSU:

Auvo Maunula nimitettiin 8.9.1942 Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim ristin ritariksi numero 90. Juhlapäivää vietetään Seinäjoella 10.9.2022. Nimityksestä tulee kuluneeksi 80 vuotta minkä johdosta ensin lasketaan seppele Auvo Maunulan haudalle Törnävän sankarihautausmaalla. Seppeleenlaskun jälkeen paljastetaan muistolaatta hänen entisen kotinsa, Marttilan vanhan koulun seinällä. Tämä on siis se vanha koulu mikä on Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden vieressä, osoitteessa Pellervonkatu 6, Seinäjoki.

Juhlapäivä jatkuu Seinäjoen kaupungintalon valtuustosalissa, kahvitarjoilun ja ritarijuhlan merkeissä. Juhlapäivä ohjelmalehtinen on tässä alapuolella jaa sen voit ladata itsellesi TÄSTÄ.

Tumma puku ja kunniamerkit.

Tervetuloa !

auvomaunula_kutsu

VIRALLISET NIMITYSPERUSTELUT

“Ylipäällikkö on pvm:llä 8.9.42 nimittänyt Vapaudenristin 2. luokan Mannerheimristin ritariksi majuri Auvo Herman Toivo Maunulan.
Majuri Maunula on omalla rohkealla lentotavallaan sekä henkilökohtaisesti hyvin aktiivisesti ja ahkerasti ottamalla osaa lentotoimintaan itse kannustaen yhä parempiin suorituksiin,pystyen useimmat ajat hyvin pienellä konemäärällä pitämään maavoimat jatkuvasti sekä hyökkäys- että puolustusvaiheen aikana tietoisina vastassa toimineen vihollisen ryhmityksistä ja liikkeistä, mikä on useasti ratkaisevasti vaikuttanut joukkojemme menestykselliseen toimintaan. Edelleen on hänen osastonsa jatkuvasti menestyksellisesti johtanut tykistöosien tulta sekä suorittanut laajoja ilmavalokuvauksia, mikä on tehnyt mahdolliseksi sen, että joukoilla on aina ollut käytettävissään hyvät kartat. Majuri Maunula on henkilökohtaisesti suorittanut tähän mennessä 112 sotalentoa, mikä määrä suuresti ylittää muiden vastaavassa virka-asemassa olevien sotalentojen lukumäärän.”

Mannerheim ristien luovutustilaisuus pidettiin Mikkelin Päämajassa 15.9.1942, Auvo Maunulan lisäksi paikalla oli 13 muuta nimityksen saanutta upseeria ja aliupseeria.

Kunniamerkkien luovutuksen jälkeen Mannerheim piti heille lyhyen puheen:

Hyvät sotilaat.
Minulla on tänään ilo nähdä luonani 14 nimeäni kantavan ristin ritaria. Olen halunnut kutsua teidät tänne saadakseni tutustua teihin, kiittää teitä suorittamistanne urotöistä ja henkilökohtaisesti ojentaa teille valtakuntamme korkeimman kunniamerkin, jonka olen katsonut kunkin teidän ansaitsevan. Mielenkiinnolla ja ihailulla olen tutustunut niihin sotilaallisiin tekoihinne, jotka ovat perustana tälle palkitsemiselle ja jotka omalta osaltaan huomattavasti ovat myötävaikuttaneet niihin suuriin menestyksiin ja voittoihin, joista armeijamme täydellä syyllä saa olla ylpeä. Mielihyvällä totean teidän edustavan sekä eri sotilaallisia arvoja että eri aselajeja, todistaen siten ettei korkea sotilaallinen kunto rajoitu yksistään armeijamme määrättyyn piiriin, vaan on levinnyt syvälle sen sankkoihin riveihin. Kiitän teitä omasta ja kaikkien puolustusvoimiemme puolesta esimerkillisistä suorituksistanne, uljaista urotöistänne. Olkoon saamanne ulkonainen tunnustus kannustimena teille itsellenne ja koko armeijallemme, jatkuviin ponnistuksiin sen kovan koettelemuksen onnelliseksi päättämiseksi, jonka kohtalo on asettanut kansallemme kannettavaksi. Toivotan teille jokaiselle parhainta menestystä, niin hyvin taistelukentillä kuin omassa yksityiselämässänne.