Mannisen taistelusta 103 vuotta

Mannisen taistelusta Ruoveden Väärinmajalla on kulunut 103 vuotta. Vapaussotiemme Lakeuden Perinneyhdistys ry, Ylihärmän Reserviupseerikerho ry ja Ylihärmän Reserviläiset ry tekivät tänään 15.3. Ruovedelle perinteisen huomionosoitusmatkan, jonka yhteydessä Ylihärmän Reserviupseerikerho ja Ylihärmän Reserviläiset laskivat muistomerkille kukkalaitteen. Koronarajoituksista johtuen Tapiolan kylätalossa ei järjestetty tänä vuonna kahvitilaisuutta.

Seppeleenlaskussa Markku ja Matti Rinkineva

Mannisen taistelussa Pyhkiön torpan läheisyydessä 15.3.1918 kaatui yhdeksän ylihärmäläistä: Antti Syrjämäki, Iisakki Hella, Antti Jussila, Anttoni Yliluoma, Antti Kortesluoma, Aukusti Välikangas, Kustaa Pekkala, Jaakko Mäki ja Nikolai Holstikko. Päivää aikaisemmin Väärinmajalla kaatui ylihärmäläinen, vain 15-vuotias, Matti Ikola.

Ylihärmän rintamamiesten pystyttämän muistomerkin juhlallinen vihkiminen toimitettiin 17.6.1934. Sen on suunnitellut ylihärmäläinen maanviljelijä ja jääkärivärväri Juho Kivimäki. Muistomerkki muistuttaa meitä esi-isien suurista uhrauksista isänmaamme hyväksi.

(Teksti ja kuvat: Tapani Tikkala)