Mannerheim Kauhajoen asemalla 8.-9.3.1918

Yhdistyksemme jäsenten keskuudessa on välillä käyty keskustelua Kauhajoen asemalla olleen Mannerheim -taulun kohtalosta. Tässä päivitystä asiaan.

Mannerheim

Mannerheim siirtyi upseereineen Seinäjoen päämajastaan neuvotteluun Kauhajoen asemalle 8.3.1918.  Kauhajoen asemalla on ollut muistotalu kertomassa tästä historiasllisesta tapahtumasta mutta se aikaisempi taulu oli päässyt huonoon kuntoon.  Nyt kauhajoen aktiiviset perinteenvaalijat ovat laittaneet toimeksi ja pystyttäneet uuden taulun, kauan jo puuttuneen tilalle.  Taulu on nähtävissä Merja ja Ari Paanasen omistaman entisen aseman pihalla Kauhajoen Aronkylässä.

Kauhajoki-lehti-Mannerheim
Hannu Honkarannan kirjoitus Kauhajoki-lehdessä 16.9.2015.

Taulussa on teksti:

Suomen Valkoisen Armeijan Ylipäällikkö kenraali Carl Gustaf Emil Mannerheim, jonka päämaja sijaitsi vapaussodan alkuvaiheessa Seinäjoella, oli päättänyt siirtyä upseereineen neuvotteluun Kauhajoelle, joka oli Satakunnan rintaman päällikön eversti Linder’in mielestä lähempänä silloisia taistelulinjoja.

Maaliskuun kahdeksantena päivänä 1918 illalla kello 21.30 saapui Kauhajoen asemalle ylipäällikön erikoisjuna. Sen keisarillisessa salonkivaunussa pidettiin 8.-9.3. päivien välisenä yönä vapaussodan ehkä tärkeimmän ratkaisun operaationeuvottelu, H-hetken määräämisestä hyökkäykseen Tampereen valtaamiseksi.

Mannerheimin mukana olivat yleisesikunnan päällikkö Theslöf, Hämeen rintaman komentaja eversti Wetzer, päämajoitusmestari eversti Ingnatius, Satakunnan komentaja eversti Ernst Linder ja kolme ruotsalaista kapteenia: Douglas, Peyron ja Törngren.

Mannerheimin kerrotaan vain kuunnelleen alaistensa käsityksiä ja mielipiteitä Tampereen valtaustaistelun aloittamishetkestä. Mannerheim ei kuitenkaan saavuttanut alaistensa kanssa aivan täydellistä yksimielisyyttä.

Ylipäällikkö Mannerheim oli kuitenkin jo aikaisemmin itse päättänyt, että kansallisista syistä on välttämätöntä saavuttaa yksi huomattava voitto ennen kuin saksalaiset joukot astuisivat maihin Suomen kamaralle Helsingissä. Ylipäällikkö ei olisi halunnut vapaustaisteluumme – venäläisten sotajoukkojen karkottamiseksi maasta – ollenkaan saksalaisia.

Tuloksena täällä Kauhajoen asemalla pidetystä neuvonpidosta oli, että kun ylipäällikkö Mannerheimin erikoisjuna lähti 9.3.1918 yöllä 3.30 takaisin kohti Seinäjokea, niin Tampereen valtaustaistelu aloitettiin 15.3.1918.

Tämä muistotaulu viestittäköön tämän historiallisen tapauksen tuleville sukupolville.

(Kiitokset Liisa Pääkköselle materiaalin toimittamisesta)