Kesäretki Etelä-Karjalaan 11.-12.9.2021

Yhdistyksen kesäretki suuntautui tällä kertaa Etelä-Karjalaan.  Suunniteltuihin kohteisiin oli Etelä-Pohjanmalta sen verran pitkä matka ettei retkeä voitu toteuttaa päiväretkenä, vaan se edellytti vähintään yhden yön yöpymistä kohdealueella.  Käyntikohteiksemme oli valikoitunut kaikkiin vapaussotiimme liittyvää nähtävää.

Matkaan osallistuneet Suomen Ilmavoimamuseossa Tikkakoskella.

Härmäläiset kerättiin kyytiin ensimmäisenä ja matka jatkui läpi Etelä-Pohjanmaan niin että viimeiset astuivat linja-auton kyytiin Peräseinäjoelta.Neljän tunnin istumisen jälkeen koitti kahvitauon aika Vaajakosken ABC:lla.  Kuljettajamme Tuure Antila sai samalla ajopiirturiinsa tarvittavan taukoajan.Pari tuntia myöhemmin olimme ensimmäisessä vierailupaikassamme eli Mikkelin uudessa Sodan ja rauhan keskuksessa nimeltään Muisti. Keskuksen yhteydessä on lounaskahvila Rauha missä ennen näyttelyyn menoa nautimme lounaan.

Muisti oli avattu vain 3 kuukautta aikaisemmin.  Se näkyi pienen pieninä puutteina koska näyttelyn rakentaminen oli paikoin vielä hieman kesken.  Puutteet eivät toki haitanneet kohteeseen tutustumista vaan olivat hyvin pieniä kosmeettisia juttuja.

Alkuinfossa oppaamme kertoi että Muisti kertoo sodasta edistääkseen rauhaa. Muisti on niille, joita sodan historia kiinnostaa, ja erityisesti niille, joita se ei kiinnosta. 

Monet museot ovat viime vuosina vähentäneet näyttelyistään historiallisia esineitään ja tilalle on tullut erilaisia multimediaesityksiä. Tämä aiheutti hieman etukäteispelkoja mitä tuleman pitää.  Pelot, jos niitä edes oli, osoittautuivat turhaksi.  Muisti osoittautui aika toimivaksi kokonaisuudeksi, varsinkin kun keskus kertoo lähinnä sodan vaikutuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan.  Siihen sisältöön multimediapainotteisuus toimii erittäin hyvin.

Ehkä kaikkein sykähdyttävin kokemus kaikille meistä oli se kun kukin vuorollaan “heitettiin” keskelle vihollisen hyökkäystä talvisodan Summan lohkolla, miljoonabunkkerin eteen.  Tämä tapahtui siten että vierailijan päähän laitettiin VR-lasit ja kuulokkeet jolloin hän koki olevansa siellä taistelujen keskellä. VR-lasien ansiosta katseen pystyi suuntaamaan ihan mihin suuntaan tahansa.  Katselijan oli syytä myös pitää varansa ja tarvittaessa aina kyykistyä edessä olevien hiekkasäkkien suojaan sillä kahdesta osumasta esitys olisi sen katselijan osalta loppunut siihen, katselijan virtuaalikuolemaan.

Seuraava kohteemme, Kollaa- ja Simo Häyhä -museo, oli kahden tunnin ajomatkan päässä Rautjärvellä.  Museo sijaitsee entisellä Miettilän kasarmialueella. Kasarmialueen rakennuksista ei ole montaa enää jäljellä. Museon näyttelyssä oli kattavasti kerrottuna nimensä mukaiseksi niin Kollaan taistelu kuin 156 senttisen Simo Häyhän elämäkerta.  Museon pihaan oli hankittuna jopa aikaisemmin Simon omistuksessa ollut VW kupla vuosimallia 1972.

Hieman ennen 96-vuotispäiväänsä haastattelijan kysyessä, tunteeko hän omantunnontuskia ampumisistaan, Häyhä vastasi: ”Tein sen, mitä käskettiin, niin hyvin kuin osasin”. Lause oli näyttävästi esillä museon seinällä.

Illan hämärtyessä meillä olikin jo kiire majoittumaan Imatran Valtionhotelliin.  Huonejärjestelyissä olikin jotakin sekaannusta eikä kaikki päässeet majoittumaan päärakennuksen puolelle vaan osa sai huoneensa lisäsiiven puolella.

Meitä odotti kumminkin illallinen Valtionhotellin Linnasalissa.  Linnasali oli sopivan juhlallinen paikka yhdistyksemme huomionosoituksen luovuttamiselle. Jorma Kangasluomalle myönnettiin 4.6.2021 yhdistyksemme kultainen jäsenmerkki ja nyt tässä illallistilaisuudessa hänelle päästin se luovuttamaan, kunniakirjan kera.

Sunnuntaiaamu aloitettiin, heti hotelliaamiaisen jälkeen, tutustumalla Valtionhotellia vastapäätä olevaan Imatran Veteraani- ja lottamuseoon. Museon perusti sotaveteraani asianajaja sekä urheilija Reino Ikävalko yhdessä Lotta- vaimonsa Eilan kanssa. Imatralla rakennus tunnetaan Piponius-talona. Lääkäri Henrik Piponius rakennutti uusklassisen talon vastaanotto- ja asuintalokseen vuonna 1925. Rakennuksen huoneet ovat käsittämättömän täynnä kaikkea aikoinaan kerättyä tavaraa.

Pommin sirpale freskossa (kuva: sotaveteraani.fi)

Omat sotatarinansa on kerrottavana myös museorakennuksella. Eräässä sen huoneista on suuri seinämaalaus, joka esittää talon rakennuttajan, tohtori Piponiuksen perhettä. Siinä on nähtävissä pomminsirpaleen tekemä reikä. Jatkosodan aikana talon lähelle putosi pommi, jonka sirpale lensi talon ikkunasta sisään, osuen seinään ja siinä olevaan maalaukseen ja on sormella tunnusteltaessa yhä havaittavissa.

Katsottavaa on kaikkialla. Esillä on runsaasti Suomen autonomian ajan ja itsenäisyytemme alkutaipaleen, vapaussodan sekä talvi- ja jatkosodan historiaa ja sotamuistoja. Lisäksi on paljon museon perustajan, Reino Ikävalkon urheilumuistoja. Näiden kaikkien pikkuesineiden parissa voisi helposti kuluttaa kokonaisen päivän.  Jokaisella esineellä on jokin tarina, kun kuuntelee Jarmo Ikävalkoa.  Hän on museon perustaneen pariskunnan poika.

Matka jatkui Luumäellä sijaitsevaan Presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseoon, Kotkaniemeen.  Kotkaniemen päärakennuksen rakennutti alkujaan laamanni Alfred Thomé vuonna 1898, ja sen on mahdollisesti suunnitellut Lars Sonck.  Svinhufvud valittiin virkaan, ja vuonna 1908 hän osti Kotkaniemen, jossa hän asui puolisoineen vakituisesti vuoteen 1931, jolloin Svinhufvud valittiin presidentiksi. Presidenttikautensa jälkeen P. E. Svinhufvudit asuivat siellä vuosina 1937-1944.

Kotkaniemi on henkilöhistoriallinen kotimuseo, joka esittelee presidentti P. E. Svinhufvudin ja rouva Ellen Svinhufvudin elämää ja sekä Kotkaniemen tilan arkea Luumäellä. Pehrin ja Ellenin ajalle palautetut kotimuseohuoneet ovat sisustettu alkuperäisin kalustein ja esinein.  Porukka jaettiin kahteen ryhmään. Toinen lähti heti tutustumaan kotimuseoon ja toinen ryhmä meni lohikeitolle kahvion puolelle. 

Jälkiruokana kahvin kera Ellen Svinhufvudin kuuiluisaa leivosta.

Tunnin jälkeen vaihdettiin osia.  Lähimetsässä ja sen Kivijärven rannan tuntumassa kiersi luontopolku.  Sen matkan varrelta löytyi muun muassa Svinhufvudin muistomerkki sekä hänen pistooliampumaratansa. Tarkoituksena oli ottaa retkemme ryhmäkuva Kotkaniemen upeassa puutarhassa mutta juuri silloin rupesi satamaan.

Seuraava ja samalla retkemme viimeinen kohde oli Jyväskylän Tikkakoskelle sijaitseva Suomen Ilmavoimamuseo. Siellä on nähtävissä  pääosin Suomen ilmavoimien käyttämiä sotilaslentokoneita.   Vanhimpana Kreivi Von Rosenin Suomelle lahjoittama Thulin typ D:n runko ja  kattava kokoelma ilmavoimiemme koneita aina Drakenin ja Mig 21 bis:in aikakauteen saakka.  Koneita on myös varastoituna muualla mutta niitä ei saada tilanahtauden vuoksi nähtäville.  Muun muassa vielä käytössä oleva harjoituskone Hawk olisi ”varastossa” tarjolla. Täällä vierähtikin sitten puolitoista tuntia konetyyppeihin tutustuessa.

Yksi mielenkiintoisimmista koneista oli  Brewster F2A-1 ( Model 239).  llmataistelussa 25.6.1942 venäläiset Hurricanet ja MiG:t onnistuivat vaurioittamaan luutnantti Lauri Pekurin lentämää BW-372-konetta niin pahoin, että se syttyi tuleen ja Pekuri joutui tekemään palavalla koneella pakkolaskun Seesjärven lähelle Itä-Karjalaan silloisen Neuvostoliiton alueelle. Pekuri pelastui koneesta, ui rantaan ja käveli takaisin suomalaisten puolelle.  Koneen omistaa Floridan National Naval Aviation Museumin (NNAM) ja lainasopimusta heidän kanssa on jatkettu edelleen ja se kattaa vuodet 2020-2022.

Kaikki kohteet tuli käytyä läpi ja kotimatka saattoi alkaa. Härmäläiset olivat viimeisenä kotonaan illalla noin kello 23.00.

Ensi vuonna jatketaan tästä pohjoiseen uuden matkan merkeissä.

Teksti ja kuvat: Jari Asu


KUTSU:

Yhdistyksemme järjestää jäsenilleen historiamatkan Etelä-Karjalan kohteisiin 11.-12.9.2021.

Kesa-syksyretkijuliste-syyskuu

Matkan mainoksen voit laddata itsellesi TÄSTÄ.

Alustava matkaohjelma:

11.9.2021

  • Alahärmä 06.00
  • Kauhava, Pernaa 06.15
  • Lapua, Kovero 06.30
  • Seinäjoki, ABC 07.00
  • Jalasjärvi, Jalastuuli 07.35
  • Peräseinäjoki, Neste 08.00
  • Alavus, ABC 08.25
  • Ähtäri, Neste 09.00
  • Vaajakoski ABC, omakustanteinen kahvitauko
  • Sodan ja rauhan keskus Muisti, Mikkeli
  • Lounas (sisältyy hintaan)
  • Kollaa- ja Simo Häyhä –museo, Rautjärvi

Majoittuminen historialliseen Imatran Valtionhotelliin missä myös illallinen (sisältyy hintaan).

12.9.2021

  • Aamupala hotellilla
  • Imatran Veteraanimuseo, hotellia vastapäätä
  • Kotkaniemi, Presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo Luumäellä
  • Lounas (sisältyy hintaan)
  • Ilmavoimamuseo Tikkakoskella
  • kotimatka voi alkaa

Matkalla pidämme sopivasti kahvi- ja WC-taukoja.

Matkalla tutustumme ensin Mikkelin uuteen Sodan ja rauhan keskus Muistiin, entiseen Mikkelin Päämajamuseoon. Muistin näyttelyt rakentuvat uudenlaisen, vuorovaikutteisen alustan päälle. Tiedekeskuksen näyttelyt toteutetaan pääosin videon, audion ja pelillisten keinojen avulla. Asiakas saa kuulokkeet ja rannekkeen, jossa on hänen rfid-tunnisteensa. Näyttelyn eri osissa tehtävät valinnat tallentuvat ja näyttelypolusta tulee yksilöllinen. Esimerkiksi näyttelykierroksen alkupuolella kävijä valitsee viidestä henkilöstä, kenen tarinaa haluaa seurata. Kertomusten päähenkilöinä ovat muun muassa nuori nainen, Suomen ulkoministeri ja venäläinen sotavanki.

Seuraava kohteemme on Kollaa- ja Simo Häyhä –museo Rautjärvellä. Museo keskittyy esittelemään Talvisodan Kollaan taisteluja ja siellä Rautjärven miesten osuutta. Pysyvänä erikoisnäyttelynä on kuuluisan tarkka-ampujan Simo Häyhän elämä. Esillä on lukuisia autenttisia esineitä, kirjeitä ja valokuvia.

Ensimmäisen päivän illaksi saavumme Imatran Valtionhotelliin. Rakennuksenahan se on arkkitehti Usko Nyströmin suunnittelema näyttävä jugenlinna. Valtionhotelli toimi vapaussodan aikana sotasairaalana, talvisodan aikana Kannaksen armeijan esikuntana sekä jatkosodan aikana päämajan sotilashallinto-osastona. Hotelli kellarikerroksesta löytyy aiheeseen liittyvä pyöreä sali.

Valtionhotellissa nautimme matkaan kuuluvan illallisen. Tarjolla on illallisbuffet:

  • Lohisalaatti L, G
  • Vuohenjuustomoussea G
  • Omena-sellerisalaattia L, G
  • Salaattibuffet
  • Päivän keitto
  • Paistettua kananpaistileikettä ja madeira-herkkusienikastiketta L, G
  • Kalaa ja äyriäisiä bouillabaissekastikkeessa ja aiolia L, G
  • Punajuuri-halloumipihvi G
  • Riisipilahvi L, G
  • Suomalaista marjarahkaa L, G
  • Leipäbuffet ja jäävesi
  • Kahvi, tee

Yövymme Imatran Valtionhotellissa 2 hengen huoneissa.

Seuraavana päivänä hotellin aamupalan jälkeen kävelemme hotellia vastapäätä olevaan Imatran Veteraanimuseoon. Lääkäri Henrik Piponius rakennutti uusklassisen talon vastaanotto- ja asuintalokseen vuonna 1925. Museo on sotaveteraanin ja urheilumiehen, varatuomari Reino Ikävalkon ja hänen vaimonsa, lääkintälotta Eila Ikävalkon elämäntyö. Joka täällä on käynyt niin tietää miten uskomaton määrä historiallista ja autenttista esineistöä voikaan rakennukseen mahtua.

Matkamme jatkuu seuraavaksi Kotkaniemeen Luumäellä. Kotkaniemi on nykyään entisen presidenttimme P.E. Svinhufvudin kotimuseo ja oli aikoinaan Ukko-Pekan pitkäaikaisin koti. Rakennus kunnostettiin kokonaan 2016- , samoin puutarha ja piha. Keittiöpuutarha on saanut Ellen Svinhufvudin aikaisen asun. Museo avattiin yleisölle 19. toukokuuta 2018. Museossa saamme opastetuksen Svinhufvudin henkilökohtaiseen historiaan.

Matkamme toisen päivän viimeinen kohteemme on Ilmavoimamuseo Tikkakoskella. Museossa tutustumme Suomen Ilmavoimien historiaan mikä alkoi vapausodan aamuna 1918 kun kreivi Von rosen lahjoitti Suomelle ensimmäisen lentokoneen. Museosta löytyy Ilmavoimien käytössä olleita, maailmanlaajuisesti ainutlaatuisia lentokoneita, sekä niihin liittyvistä varusteita. Mielenkiintoisimmasta päästä nähtävää on ehkä jatkosodassa Lauri Pekurin ohjastama Brewsterin hylky ennen kuin palautuu takaisin Yhdysvaltoihin. lmataistelussa 25.6.1942 venäläiset Hurricanet ja MiG:t onnistuivat vaurioittamaan luutnantti Lauri Pekurin lentämää BW-372-konetta niin pahoin, että se syttyi tuleen ja Pekuri joutui tekemään palavalla koneella pakkolaskun Seesjärven lähelle Itä-Karjalaan silloisen Neuvostoliiton alueelle. Neljä vuotta kestäneiden laajojen etsintöjen jälkeen Timo Nyman löysi koneen Segezan läheltä Isosta Kolejärvestä kesäkuussa 1998. Vladimir Prytkov ryhmineen nosti koneen elokuussa 1998. Monien vaiheiden jälkeen kone siirrettiin Irlantiin joulukuussa 1998. Sieltä kone päätyi lopulta vuonna 2004 merivoimien museoon Pensacolaan Yhdysvaltoihin, mistä se lainattiin tähän museoon. Laina-aika loppuu vuonna 2022.

Matkan hintaan sisältyy: Bussikuljetukset, majoittuminen 2 h huoneessa, lounaat meno- ja paluumatkalla, illallinen historiallisessa Imatran Valtionhotellin Linnasalissa, pääsyliput kaikkiin kohteisiin ja opastus Kotkaniemessä.

Matkan hinta on 200 euroa/henkilö.

Ilmoittautumiset: Matka on jo tullut täyteenvaratuksi mutta mahdollisten peruutusten takia kannattaa silti ilmoittautua varausjonoon matkakoordinaattorin sähköpostiin harri.ylirahnasto@gmail.com

Ilmoita lähtijän nimi ja puhelinnumero sekä mahdolliset ruokavaliorajoitukset.

60 ensin ilmoittautunutta pääsee mukaan, seuraavat varasijalle mahdollisten peruutusten varalle. Toimi äkkiä, paikat varataan nopeasti. Seuraamme toki korona- ja rokotustilanteen kehittymistä mutta uskomme että matka on toteutettavissa.