Jääkärin morsian näytöksiä Kauhavalla 5.12.2018

Suomen jääkärimuseo ja Y-Kino tarjoavat itsenäisyyspäivän aattona 5.12. leffaillan – kaksi kertaa  Jääkärin morsian- elokuvia ilmaisnäytöksinä

 

 

Itsenäisyyspäivän aattona 5.12. Y-kinossa pyörii kaksi Jääkärin morsian-elokuvaa: Kalle Kaarnan ( tuottaja Sarastus Oy) vuoden 1931 ohjaama mykkäfilmiversio ja Risto Orkon vuoden 1938 , sittemmin vuosikymmeniä kiellettyjen elokuvien listalla ollut versio.

Elokuvat alkavat klo 17.30 ja 19.30.

Ennen esityksiä jääkärimuseo esittelee elokuvat ja kertoo niiden taustat. Jääkärin morsian –elokuvat ovat Sam Sihvon sotadraamaan (1921) perustuvan klassikkonäytelmän elokuvaversiot. Elokuvat ovat osa Suomen jääkärimuseon näyttelyä. Nyt museo jalkautuu elokuvaesityksillään Kauhavan keskustaan ja tarjoaa yhteistyökumppaninsa, Y-Kinon kanssa ilmaisen elokuvaillan.

Tauno Palo ensimmäisessä elokuvaroolissaan

Jääkärin morsian-elokuvan mykkäfilmiversio (1931 )on harvinaisuus. Sen esitysoikeuksia ei ole aiemmin juuri annettu. Jääkärimuseo sai esitysoikeudet tälle vuosikymmeniä kadonneena ja tuhoutuneena pidetylle elokuvalle. 1990 elokuvasta löytyi  joitain keloja  helsinkiläisestä kellarista ja 1997 elokuvasta yllättäen saatiin USA:sta Suomeen täydellinen esityskopio. Se oli säilynyt 60 vuotta Yhdysvalloissa Ramsayn kaivoskaupungissa paikallisen elokuvateatterin hallussa eli siitä lähtien kun valmistusvuonna 1931 elokuvaa oli markkinoitu ulkomaillekin. Jääkärin morsian oli valmistusvuonnaan Suomen filmimaailman yleisömenestys.

Elokuvahistorian merkkiteoksen maineen Jääkärin morsian sai siksikin, että se on Tauno Palon, tuolloin vielä Brännäs debyyttirooli. Sitä ennen tätä suomalaishurmuria ei oltu elokuvassa nähty. Ensikertalainen oli myös sittemmin legendaksi noussut Ella Eronen. Naispääosan esittäjä Hanna Taini lukeutui jo tuolloin suomalaisfilmin tähtikaartiin.

Jääkärin morsian (1931) on mykkäelokuva, jossa repliikit esitetään välitekstein. Mukana on myös jälkisynkronoitua musiikkia ja lauluja. Elokuvassa kuullaan Sam Sihvon laulujen lisäksi mm. Vaasan Marssi ja laulut Kesäpäivä Kangasalla ja Isontalon Antti ja Rannanjärvi ja elokuva huipentuu Sibeliuksen Jääkärimarssiin. .Sotadraama sisältää hyvin vähän varsinaista sotilaallista toimintaa. Se onkin pikemmin romanttinen seikkailuelokuva aktivisteista, jotka hankkivat sotilaskoulutuksen Saksassa 1915-17 taistellakseen Suomelle itsenäisyyden.  Elokuvasensuuri kielsi elokuvan alle 16 vuotiailta. Y-Kinon Ilkka Peura pyysi elokuvalle lokakuussa 2018 ensimmäistä uusintatarkastusta sitten vuoden  1931 tarkastuksen. Tarkastuksen tuloksena  ikäraja laskettiin K-12.

Itsenäisyyspäiväaaton elokuvaillassa nähdään myös Jääkärin morsiamen myöhempi versio, Risto Orkon v 1938 ohjaus. Se on mahtipontinen, suurelokuvien luokkaan yltävä elokuvaversio, jossa on panostettu joukkokohtauksiin, punottu jännitystä ja rakkausdraamaa ja käytetty uusia elokuvatrikkejä. Loppukohtauksen lähes hurmoksellisuuteen yltävä paatos oli  ”liiallista isänmaallisuutta”,  ja filmi joutui  jatkosodan jälkeen esityskieltoon, joka kumottiin vasta 1986.

Orkon versiossa nähdään Suomi-filmin tähtikaartia – myös tässä versiossa näyttelee Tauno Palo, joskin eri roolissa. Muita filmitähtiämme ovat Tuulikki Paananen, Kullervo Kalske ja Ossi Elstelä.

 

Tervetuloa elokuviin katsomaan yksi tai molemmat kulttifilmit. Tervetuloa kuulemaan, mitä elokuvista kerrotaan ja osallistumaan elokuvakeskusteluun. Suomen jääkärimuseon ja Y-Kinon Isänmaallisten elokuvien ilta alkaa 5.12. klo 17.30. Jälkimmäinen elokuva alkaa klo 19.30.

Voit tulla katsomaan kaiken tai osan. Tervetuloa.

 

S U O M E N  J Ä Ä K Ä R I M U S E O   Kauhavan Kortesjärvellä

www.kauhava. fi /jaakarimuseo

lisätietoja museointendentti Hanna Rieck-Takala 0401484420 ja Anne-Maj Salin  0405905524