“Tampereen taisteluista Pälkäneelle ja Hauholle” kirjan julkistustilaisuus 21.1.2020

Kirjan julkistustilaisuus kiinnosti hyvin että paikalle saapui 38 henkilöä kuuntelemaan tiivistelmän siitä mitä kirja pitää sisällään.

Tilaisuuden avasi Tapani Tikkala omalla puheenvuorollaan ja hänen jälkeen FT Tuomas Hoppu kertoi hieman kirjan sisällöstä ja syntyvaiheista. Tapanin puheenvuoron voit lukea stä.

Kirjojen myyntitiskillä riitti ruuhkaa koko tilaisuuden ajan ja saipa innokkaimmat kirjaansa omistuskirjoituksen niin Tuomas Hopulta Kuin kirjan aineistoa vuosia keränneeltä Aarne Korpi-Kyynyltä.

Aarne Korpi-Kyyny, Tuomas Hoppu ja Tapani Tikkala

KUTSU:

Kirjan julkistamistilaisuus pidetään tiistaina 21.1.2020 klo 18.00 Ojalan Pakari-kahvilassa, osoite Topeeka 42, Kauhajoki. FT Tuomas Hoppu on paikalla esittelemässä kirjaa. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu ja sinne on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry on kustantanut kolmannen eteläpohjalaisista vapaussodan pataljoonista kertovan kirjan. Aikaisemmat kirjat Asevelvollisten vapaussota sekä Pohjanmaan lakeuksilta Hämeen sydänmaille ovat loppuunmyytyjä.

FT Tuomas Hopun kirjoittaman kirjan ”Tampereen taisteluista Pälkäneelle ja Hauholle – Etelä-Pohjanmaan ensimmäinen reservipataljoona vapaussodassa” käsittelee Etelä-Pohjanmaan I reservipataljoonan vaiheita vapaussodassa. Pataljoonan miehistössä oli eniten miehiä Kauhajoelta ja Ilmajoelta, mutta runsaslukuisesti myös Ylistarosta, Ylihärmästä, Jalasjärveltä, Peräseinäjoelta, Kuortaneelta, Seinäjoelta, Nurmosta ja Lehtimäeltä. Kirjan lopussa on DI Aarne Korpi-Kyynyn laatimat miehistöluettelot.

Pataljoona kulki Vilppulasta Tamperetta kohti etenevien valkoisten joukkojen jäljessä. Sitä ei ollut ehditty mainittavasti kouluttaa, kun se joutui maaliskuun lopulla Messukylän ja Tampereen raskaisiin taisteluihin. Tampereen valtauksen jälkeen pataljoona siirrettiin Pälkäneen – Hauhon rintamalle, jossa sillä oli edessään vielä kaksi ankaraa taistelua. Vain hieman yli kuukauden kestäneen sotaretken aikana pataljoonasta oli kaatunut tai haavoittunut kuolettavasti 90 miestä.