Tammisunnuntain maakunnallinen muistojuhla 2023 Kauhavalla

Tammisunnuntain muistojuhla keräsi perinteiseen tapaan suuren määrän juhlaväkeä. Tänä vuonna juhla pidettiin vihdoin Kauhavalla kun kahtena aikaisempana vuotena koronatilanne oli estänyt juhlan järjestämisen. Kauhavan kirkossa pidettyyn sanajumalanpalvelukseen oli kokoontunut 188 henkilöä. Kirkkoherra Jyrki Jormakka piti “kirkonmenot”, ohjelmalehtisestä poiketen kanttori oli jouduttiin vaihtamaan toiseen henkilöön. Tekstiosuudet kirkossa lukivat yhdistyksemme jäsenet Kirsti Mäkelä Maksamaalta ja Erkki J. Hautala Kauhajoelta.

Seppelpartion lähdön voit katsoa allaolevan linkin kautta:

Sanajumalanpalveluksen päätteeksi yhdistyksemme puheenjohtaja Veli Suvanto lähetti seppelpartiot matkaan. Seppelpartiossa mukana olivat yhdistyksemme varapuheenjohtaja Marko Pänkälä, Kauhavan kaupungin valtuuston 1. vpj Annukka Annala sekä vt kaupunginjohtaja Liisa Salo ja 3. vpj Matias Peltola.

Jumalanpalvelukseen jälkeen kirkkolounas nautittiin läheisessä koulukeskuksessa. Kirkkolounaan jälkeiseen päiväjuhlaan oli kokoontunut noin 300 henkilöä, ehkä hieman ylikin. Miellyttävä yllätyksenä voimme todeta ainakin yhden sotaveteraanin saapuneen paikalle. Alahärmäläinen Erkki Malmi oli saapunut paikalle yhdessä Pirkko ja Seppo Malmin kanssa. Toinen eteläpohjalaisille niin mieluisa vieras ja erinomainen puheenpitäjä oli saapunut myös paikalle, nimittäin eversti Sampo Ahto.

Puheenjohtaja Veli Suvanto avasi tilaisuuden tervehdyspuheellaan ja hoiti muutenkin tilaisuuden juonnon.

Puheenjjohtaja Veli Suvanto

Laivaston soittokunta piti huolta juhlan musiikillisesta puolesta, johtanaan päällikkökapellimestari, musiikkikomentajakapteeni Juha Ketola. Hän yllätti myös upealla lauluäänellään, laulamalla nuijamiesten marssin ja jääkärimarssin, soittokunnan säestäessä taustalla.

Juhlapuheen piti Kannuksen kaupunginjohtaja, FT Jussi Niinistö. Niinistöltä jälleen kerran aivan loistava puhe. Puhe sai yleisöltä isot väliaplodit kun päästiin Kauhavaa käsittelevään kohtaan. Historiaosuuden jälkeen Niinistö nimittäin toivoi että Etelä-Pohjanmaa saisi oman varuskuntansa takaisin. “On tullut aika korjata vuosikymmen sitten tehdyn puolustusvoimauudistuksen karmeita virheitä. Kauhava takaisin.” Siinä kohtaa yleisö ei voinut pidätellä aplodejaan.

Juhlapuhe: Jussi Niinistö

Juhlaan tervehdyksensä toivat Veli Suvanto, tällä kertaa Vapaussodan Perinneliiton roolissa sekä Pohjanmaan aluetoimiston päällikkö, everstiluutnatti Pasi Heinua. Ohjelmalehtisestä poiketen, lisäyksenä tervehdyksensä toi myös maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

Nuorten puheenvuoro-osuudessa luettiin lukiolaisten kirjoituskilpailussa voittanut aine “Vuoden 1918 sodan monta nimeä”. Aineen oli kirjoittanut Emilia Lampinen. Tekstin luki nuorisovaltuuston puheenjohtaja Kaisa Teikari.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Kaisa Teikari

Tammisunnuntain muistpjuhla on perinteisesti sellainen juhlallinen tilaisuus missä huomioidaan niin juhlan järjestelyihin osallistuneet tahot, kuin myös henkilöt jotka ovat ansioituneet vapaussoturiperinteen hengessä. Juhlan järjestelyihin osallistuneille tahoille sekä juhlapuheen pitäneelle Jussi Niinistölle luovutettiin Tammisunnuntai 100 v. -standaarit. Standaarit tehtiin Seinäjoella pidettyyn valtakunnaliseen tammisunnuntain 100 vuotisjuhlaan. Niitä tehtiin aikoinaan hieman enemmän että niillä voidaan palkita osallistuvia tahoja.

Standaarit saivat: Kauhavan kaupunki, Kauhavan seurakunta, Kauhavan lukio, Kauhavan Reserviläiset, Kauhavan Reserviupseerikerho, Härmän lukio, Ylihärmän Rerviläiset, Ylihärmän Reserviupseerikerho ja Jussi Niinistö.

Vapaussodan Perinneliiton myöntämät Siniset risti luovutettiin Lehtori Seppo Katajalle, verkkosuunnittelija Tapio Riihiluomalle ja maanviljelijä Heikki Yli-Korhoselle.

Päätössanat lausui Kauhavan kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Annukka Annala.

Kauhavan kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Annukka Annala

Tilaisuus päättyi Maamme lauluun.

Päiväjuhla on katsiottaviss akokonaisuudessan allaolevan linkin kautta. Kesto 1 tunti 27 minuuttia :

(Teksti, kuvat ja videot: Jari Asu)


KUTSU:

Tammisunnuntain maakunnallinen muistojuhla pidetään Kauhavalla sunnuntaina 29.1.2023.

Yhdistyksemme järjestää linja-autokuljetuksen Kauhavalle, sen matkareitti on seuraava:

  • Kauhajoen MH klo. 7.30
  • Jalasjärvi Jalastuuli klo. 8.00
  • Kurikka Kärrymies klo. 8.20
  • Ilmajoki Neste klo. 8.35
  • Seinäjoki ABC klo. 8.55
  • Lapua Tampparin Shell klo. 9.25
  • Kauhavan Kirkko n.klo. 9.45

Matkan hinta 10 e, riippumatta matkan pituudesta.

Ilmoittautumiset matkalle:

Erkki J. Hautala, 045 – 265 4395, erkki.j.hautala(at)gmail.com

Ilmoita samalla miltä paikkakunnalta olet tulossa kyytiin.

Juhlapäivän ohjelma:

tammisunnuntain_ohjelma_2023.v5

Ohjelmalehtisen voit ladata itsellesi TÄSTÄ.