Suojeluskuntien virallisesta perustamisesta 100 vuotta

Tänään vietettiin valtakunnanlaajuisesti suojeluskuntien virallisen perustamisen 100-vuotisjuhlapäivää.

Perustamisellahan ei ollut mitään tarkkaa päivää koska suojeluskuntia perustettiin eri pitäjissä hieman eri aikoihin kuten eversti evp Jorma Jokisalo toi esille seppeleenlaskutilaisuudessa Suojeluskuntalainen patsaalla.

Vapaussodan ja itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan perinneyhdistyksen ja Suojeluskunta- ja Lotta-Svärd -museon tuen seppeleet oli laskemassa yhdistystensä puheenjohtajat Tapani Tikkala sekä Jorma Jokisalo.

Samassa yhteydessä huomioitiin yhdistyksemme jäsentä sekä  asiantuntijaamme Raimo Nissistä pitkäaikaisestä työstään eteläpohjalaisten sotahistorian vaalijana.  Eikä vähiten myös sen vuoksi että Raimo täytti hiljattain 70 vuotta.

Päivä jatkui museon tarjoamalla kahvituksella museon alasalissa.

Päivän toisena päätapahtumana oli uuden muistolaatan paljastaminen Etelä-Pohjanmaalle.  Kuten kutsussa oli mainittuna niin vihdoinkin Seinäjoki sai 100 vuotta odottamansa muistolaatan Mannerheimin päämajasta. Päämaja sijaitsi junanvaunuissa Seinäjoen aseman ratapihalla.  Mannerheim esikuntineen oli usein ruokailemassa viereisessä rautatieläisten talossa, nykyisessä hotelli-ravintola Almassa.

Jorma Jokisalo toi muistolaatan paljastus- ja juhlapuheessaan ilmi että Mannerheimin esikunta oli paljon laajempi henkilömäärältää kuin se 23 henkilön joukko joista on jäänyt henkilötietoja jälkipolville.  Koko esikunnan henkilökunnan määrästä voidaan puhua suurusluokassa 150-200 henkilöä.

(Kuva: Vesa Määttä)
(Kuva: Vesa Määttä)
Muistolaatan suunnitellut kuvataiteilija Seppo Kari.

Ote muistolaatan luovutuskirjasta mikä allekirjoitettiin luovutustilaisuudessa.  Otteesta selviää suunnitteluryhmä, taiteellinen suunnittelija sekä laatan toteuttajat  kuin myös koko hankeen takana olevat yhdistykset.

Luovuttajana toimi muistolaattatoimikunnan puheenjohtaja Jorma Jokisalo ja vastaanottajina olivat Seinäjoen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pasi Kivisaari, Hotelli-Ravintola Alman kiinteistön omistaja Petri Pihlajaniemi sekä Hotelli-Ravintola Alman yrittäjä Heidi Ylikoski.

(Kuva: Vesa Määttä)

Rautatieläisten soittokunta vastasi ohjelman kuuluvasta musiikista.  Soittokunta huolehti myös taustamusiikista kutsuvieraiden nauttiessa Mannerheim-menua.

Mannerheim menu on tilattavissa Hotelli-Ravintola Almasta.

Mannerheim-menun alkukeitto: Lohiseljanka.

Lopuksi Seinäjeon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pasi Kivisaari piti päätös- ja kiitospuheen niin Seinäjoen kaupungin kuin myös Hotelli-Ravintola Alman puolesta.  Kivisaari toi hyvin esille laatan tärkeyden Seinäjoen kaupungille, identiteetille, matkailijoille kuin myös herättelemään koululaisten ja nuorison kiinnostusta tähän, ehkä hieman pimenossa olleeseen historiaan.

Käykää vierailemassa Hotelli-Ravintola Almassa katsomassa laattaa ja samalla nauttimassa talon antimia.

 

Videot:

 

 

 

(teksti, kuvat ja videot: Jari Asu)


Kutsu:

2.8.2018 klo 10.00 on valtakunnallisesti samaan aikaan toteutettava kunnianosoitus Suojeluskuntien virallisen perustamisen kunniaksi. Se toteutetaan seppeleen laskun muodossa Suojeluskuntalainen patsaalle Suojeluskunta ja Lotta Svärd -museon sisäpihalla.  Samassa yhteydessä lasketaan myös seppele Suojeluskuntalainen patsaalle sen pystyttämisen 30 -vuotisen muiston merkeissä. Patsas tuli pystytetyksi  nykyiselle paikalle myrskyisien vaiheiden jälkeen 2.7.1988.  Tämä tilaisuus on avoin kaikille.

Mannerheimin päämaja sijaitsi Seinäjoella vapaussodan aikana tammi-maaliskuussa 1918.   Mannerheim ruokaili ja vietti iltaa entisessä rautatieläisten talossa, nykyisessä hotelli-ravintola Almassa.  Mannerheimin päämajan kunniaksi ravintola Alman sisätiloissa paljastetaan muistolaatta.  Muistolaatan paljastus Almassa klo 11.00 alkaen.  Varsinainen paljastustilaisuus on kutsutilaisuus, mutta myöhemmin, tilaisuuden jälkeen kaikilla on mahdolisuus käydä tutustumassa siihen.

 

OHJELMA (yhteenveto):

  • 10.00  Seppeleen laskut Suojeluskuntalainen patsaalle Suojeluskunta- ja Lotta Svärd –museon sisäpihalla Suojeluskuntien virallisen perustamisen kunniaksi sekä patsaan pystyttämisen 30 –vuotisen muiston kunniaksi.
  • 10.10 Kahvit museolla omakustannushintaan.
  • 11.00 Mannerheimin päämajan muistolaatan paljastus- ja luovutustilaisuus Hotelli-Ravintola Almassa.

Tilaisuuksien pukukoosina arkipuku, eli ei edellytetä tumma pukua eikä kunniamerkkejä.