Olemme nyt Vapaussotiemme Lakeuden Perinneyhdistys ry

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) hyväksyi tänään 15.1.2021 yhdistyksellemme uuden nimen Vapaussotiemme Lakeuden Perinneyhdistys ry. Nimen muuttamisesta päätettiin yksimielisesti yhdistyksen syyskokouksessa 19.11.2020.

Aikaisempi nimemme Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry oli käytössä 28.9.1990 – 15.1.2021. Peräti 60 merkkiä sisältänyt nimi oli aivan liian pitkä käyttää ja lisäksi se oli vaikea muistaa. Nimi ei mahtunut lomakkeilla nimelle varattuun tilaan ja sitä jouduttiin lyhentämään mitä erilaisimpiin muotoihin.

Yhdistyksen hallitus käsitteli nimiasiaa jo vuonna 2019, mutta silloin nimenmuutos päätettiin ottaa esille vasta, kun yhdistys on täyttänyt 30 vuotta. Nimivaihtoehtoja oli aluksi mukana 25, joista hallitus päätti esittää nimeä ”Vapaussotiemme E-P:n Perinneyhdistys ry”. Tästä nimestä kirjoitin myös 30-vuotishistoriikissamme ”Lakeuden kutsu”.

Nyt käyttöön otettu nimi nousi esiin vasta historiikin myötä. Nimi on entistä nimeä huomattavasti lyhempi, se on helppo muistaa ja se kuvaa paremmin yhdistyksemme toimintaa ja toiminta-aluetta. Jäsenille ilmaisena jaetun 30-vuotishistoriikkimme myötä sana lakeus on tullut jo tutuksi jäsenistölle.

Uudessa nimessä vapaussota on monikkomuodossa. Yhdistyksemme säännöt uudistettiin vuonna 2014, jolloin perinnetyö kirjattiin kattamaan ajanjakson Suomen itsenäistymisestä vuoteen 1945. Käytännössä näin oli toimittu jo ennen sääntöuudistusta. Toimintamme aatteellisena lähtökohtana on, että vuoden 1918 sota oli vapaussota. Suomesta ei tullut neuvostotasavaltaa, ei silloin eikä myöhemmin talvi- ja jatkosotien yhteydessä. Talvi- ja jatkosota olivat siten toinen ja kolmas vapaussotamme. Nimenmuutoksesta huolimatta yhdistyksemme vaalii edelleen isänmaamme vapauttajien 1918 ja vapauden ja itsenäisyyden puolustajien 1939 – 1945 muistoa ja kunnioitusta. Huolehdimme lisäksi, että suojeluskunta- ja lottajärjestöjen merkitys pysyy elävänä suomalaisten tietoisuudessa.

Olet tervetullut yhdistyksemme, lakeuden lapsien, monipuoliseen toimintaan!

Tapani Tikkala

puheenjohtaja

Vapaussotiemme Lakeuden Perinneyhdistys ry