Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet 2018

Itsenäisyyspäivän kunnianosoitukset pidettiin Törnävän sankarihautausmaalla hienossa, puolen asteen pakkasessa.  Lippuvartioon oli kokoontunut paikalle: Suomen lippua kantamaan  Tasangon Talvikit partiolaiset, kaatuneitten omaiset, sotainvidi- ja -veteraanijärjestöt, perinne-, maanpuolustus- sekä muut järjestöt.

Seinäjoen Veteraanikuoro, Marika Ahosen johdolla esitti mm. Oi kallis Suoemnmaa.

Kirkkkoneuvoston varapuheenjohtaja Esa Perttu viittasi puheessaan hilajttain julkaistuun tutkimukseen että maanpuolustustahto olisi hieman laskenut nuorison keskuudessa, ollen silti vielä hyvää tasoa.  Tätä tuskin on Etelä-Pohjanmaalla havaittavissa. Esimerkiksi kun katsoo tämän vuotista lippulinnaa. Mukana oli ilahduttava  määrä nuorempaa väkeä.

Yhdistyksemme puheenjohtaja Tapani Tikkala oli yhdessä yliluutnantti Matti Kujalan kanssa laskemassa Puolustusvoimien seppelettä talvi- ja jatkosodan patsaalle ja Kotkaniemet hoitivat tuttuun tyyliin seppeleenlaskun vapaussodan sankarivainajien muistokivelle.

 

Kaisu Norrbacka ja Jorma Jokisalo kävivät sytyttämässä klo 10.00 kynttilät 18:lle vapaaehtoisena taistelleen vapaussoturin haudalle.

 


Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia vietetään perinteisesti Etelä-Pohjanmaalla.  Oman paikakuntanne juhlallisuuksita löytyy lisätietoa joko kaupungin/kunnan tai seurakunnan nettisivuilta.

Yhdistyksemme osallistuu Seinäjoella itsenäisyyspäivän viettoon laskemalla perinteisesti seppeleen 1918 vapaussodan sankarien muistomerkille sekä osallistumalla maanpuolustusjärjestöjen lippulinnaan.

 

Seinäjoella juhlitaan itsenäisyyspäivää 6.12.2018 perinteisen kunnianosoituksen ja Kampustalolla järjestettävän itsenäisyyspäivän juhlan merkeissä.

Kunnianosoitus ja sanajumalanpalvelus
Päivän juhlallisuudet aloitetaan klo 11.30 Seinäjoen kaupungin ja Seinäjoen alueseurakunnan järjestämällä kunnianosoituksella Törnävän sankarihautausmaalla. Puheen pitää kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Esa Perttu. Kunnianosoituksen jälkeen Törnävän kirkossa alkaa sanajumalanpalvelus klo 12.00. Jumalanpalveluksen liturgina toimii johtava kappalainen Mauri Pitkäranta. Kanttorina toimii Anna-Kaisa Lehtinen ja Seinäjoen veteraanikuoro laulaa Marika Ahosen johdolla.

Ohjelmallinen juhla Seinäjoki-salissa
Itsenäisyyspäivän juhla käynnistyy kahvitarjoilulla Kampustalon ravintolassa klo 13 (Kalevankatu 35), jonka jälkeen siirrytään nauttimaan juhlaohjelmasta Seinäjoki-saliin klo 14. Kaikille avoimen tilaisuuden ohjelmassa on mm. Tuulivoima-kuoron ja Laitakaupungin Orkesterin draamallinen juhlapuhe sekä äänisuunnittelija, muusikko Sami Silénin Kuvasävelmatka Lakeudelle -multimediateos. Juhlassa luovutetaan myös Seinäjoen kaupungin kulttuuripalkinto sekä Vuoden urheilija –palkinto.

Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Juhlan järjestelyistä vastaa Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut. Kunnianosoitus järjestetään yhteistyössä Seinäjoen alueseurakunnan kanssa.Ks. koko ohjelma.

Lisätiedot:
Jaakko Ritari, Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut
puh. 044 754 1618


Kauhavalla koululaiset aloittavat juhlimisen jo päivää ennen, 5. joulukuuta. Kaikki Kauhavan 5.-luokkalaiset kokoontuvat itsenäisyyspäiväjuhlaan Alahärmään. Ohjelmassa on arvokas kättely, koulujen omaa ohjelmaa ja puheita. Varsinaista itsenäisyyspäivää juhlitaan Kauhavalla 6. joulukuuta Härmän kylmässä kello 13. Juhlapuhujana on kenraaliluutnantti evp. Seppo Toivonen. Juhlaa ennen on kakkukahvitus.

Lappajärvellä itsenäisyyspäivää juhlitaan Lappajärven lukiolla kello 11.30 alkaen. Ohjelmassa on puheita, esityksiä ja kakkukahvitus. Juhlapuheen pitää MPK:n koulutuspäällikkö Heikki Kuoppala ja musiikkiesityksestä vastaa Jere Övermark.

Kauhajoella juhlat järjestää Isänmaallisten juhlien järjestelytoimikunta. Jumalanpalveluksen jälkeen kahveja juodaan seurakuntakeskuksessa. Kello 12 paikassa alkaa itsenäisyyspäivän juhlatilaisuudet. Ohjelmassa on puheita ja musiikkiesityksiä.

Kurikassa järjestetään itsenäisyyspäiväjuhlaan linja-autokyyditys Jalasjärveltä ja Jurvasta. Kirkonmenot pidetään sekä Kurikan, Jalasjärven ja Jurvan kirkoissa. Näiden jälkeen on kunniakäynti ja seppelten lasku sankarihaudoille. Kirkkokahvit juodaan vielä alueseurakunnissa. Varsinainen juhla alkaa Kurikan kirkossa kello 12.30. Myös takaisin pääsee linja-autolla.

Ilmajoella kynttilät sytytetään sankarihaudoille kello 8. Seppeleet lasketaan sankarihaudoille jumalanpalveluksen jälkeen noin kello 11. Juhlat pidetään Ilmajoen kunnantalolla tämän jälkeen. Juhla alkaa kello 12. Ilkan partiolaisten soihtukulkue lähtee torilta kello 18 ja päättyy sankarihaudoille. Mukaan pyydetään ottamaan omat kynttilät.

Alajärvellä itsenäisyyspäivä valkenee reserviläisten sytyttämien ulkotulien myötä keskustassa, Kurejoella ja Menkijärvellä sekä kirkon ympäristössä ja uudella hautausmaalla sijaitsevilla muistomerkeillä.

Kirkonmenojen jälkeen on vuorossa reserviläisten johtama kunniakäynti ja seppelten lasku sankarihaudoille. Itsenäisyyspäivän juhlia vietetään Alajärven ja Lehtimäen seurakuntakodeilla noin kello 12.

Lapualla itsenäisyyspäiväjuhlaa vietetään tuomiokirkossa jumalanpalveluksen jälkeen noin kello 11. Juhlassa kuullaan muun muassa veteraanikuoroja ja Lapuan musiikkiopiston kamariorkesteri. Sen jälkeen seppeleet lasketaan sankarihaudoille. Kunniavartiossa ovat Lapuan reserviupseerikerho ja Lapuan reserviläiset.

Alavudella kaupungin itsenäisyyspäivän juhlitaan Alavuden seurakuntatalolla kello 12. Juhlapuhujana on Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala. Kirkonmenot on Alavuden lisäksi Töysässä. Lisäksi on kunnianosoitus sankarihaudoilla.

Sankarihaudat valaistaan kello 10.30. Kaupunkilaisia pyydetään sytyttämään kynttilät kello 18.

Teuvalla itsenäisyyspäivää juhlitaan Orrelassa. Luvassa on seppeleen lasku sankarihaudoilla ja kunniavartio. Itse juhla alkaa kello 11.30.

Ähtärissä itsenäisyyspäivää juhlitaan Koulutuskeskus Sedun Koulutien yksikössä. Kahvitarjoilu alkaa kello 11.30 ja juhla kello 12.30.

(Lähde: Ilkka-lehti)